Iskalnik

SlovenščinaEnglish (United Kingdom)
Seja Rektorske konference Republike Slovenije

Maribor, 19. junuj 2020 - Rektorska konferenca Republike Slovenije je na seji v petek 19. 06. 2020 gostila vršilca dolžnosti direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnosti Republike Slovenije prof. dr. Blaža Zmazka.

Spregovorili so o nujnem nadaljevanju postopka za sprejem predloga Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti in na njegovi podlagi tudi spremembo visokošolske zakonodaje. Prav tako so poenotili stališča glede politike odprtega dostopa, ki mora biti urejen na državni ravni in neodvisen od posameznega raziskovalca.

Rektorska konferenca je razpravljala o pomenu zakonskega definiranja pedagoškega dela v virtualnem okolju. O nujnosti ureditve tega področja bo Rektorska konferenca seznanila Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Seznanili so se tudi z ugotovitvami koordinacijske skupine RKRS za pripravo podlag za izvedbo preverjanja in ocenjevanja znanja na daljavo, ki je opozorila tudi na potrebo po spremembi zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov.

Rektorji so izpostavili, da Rektorska konferenca pričakuje, da bodo pri definiranju potreb za investicije v visoko šolstvu za vključitev na seznam pomembnih investicij, ki jih je potrdila vlada na podlagi tretjega protikoronskega paketa in naj bi pospešile izhod iz krize po epidemiji covida-19, univerze povabljene v oblikovanje seznama in vključene kot enakovredni partnerji, ki poznajo razmere v okviru visokega šolstva. Univerze pričakujejo, da bodo na seznam dodani vsi univerzitetni investicijski projekti, ki imajo izdelano ustrezno projektno dokumentacijo ali pa je ta v fazi izdelave.

 

Novice slika

 

Maribor, 25. september 2020 - Rektorska konferenca Republike Slovenije je na današnji seji v petek dne 25. 9.2020 podprla srečanje s KOSRIS-om za oblikovanje stališč do sprejetja predloga Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti ter za pristop k skupnemu dogovoru za vzdržen razvoj Slovenije. Potrebno je namreč določiti inovativne razvojne politike, ki bodo omogočile razvoj področij z veliko dodano vrednostjo za višjo kakovost življenja.

Read more...
 

Maribor, 19. junuj 2020 - Rektorska konferenca Republike Slovenije je na seji v petek 19. 06. 2020 gostila vršilca dolžnosti direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnosti Republike Slovenije prof. dr. Blaža Zmazka.

Read more...
 

Maribor, 7. april 2020 - Predstavniki Rektorske konference RS ugotavljajo, da so univerze ob polnem zavedanju nastalih razmer zelo uspešno vzpostavile delo na daljavo in sicer tako pri izvajanju izobraževalne in raziskovalne dejavnosti, kot tudi pri vodenju administrativnih procesov, zato lahko univerze tudi v trenutnih razmerah uspešno izvajajo svojo dejavnost. V času izrednih razmer zaradi zmanjševanja širjenja koronavirusa SARS-CoV-2 so se univerze takoj prilagodile novemu načinu študija in tako študentom omogočile tekoče izvajanje vseh pedagoških obveznosti, kjer ni potrebna fizična prisotnost. Vendar pa se univerze zaradi novega načina izvedbe pedagoškega in raziskovalnega procesa trenutno srečujejo z izzivi, ki presegajo veljavno visokošolsko zakonodajo.

Read more...