Iskalnik

SlovenščinaEnglish (United Kingdom)
Seja Rektorske konference Republike Slovenije

Maribor, 19. junuj 2020 - Rektorska konferenca Republike Slovenije je na seji v petek 19. 06. 2020 gostila vršilca dolžnosti direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnosti Republike Slovenije prof. dr. Blaža Zmazka.

Spregovorili so o nujnem nadaljevanju postopka za sprejem predloga Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti in na njegovi podlagi tudi spremembo visokošolske zakonodaje. Prav tako so poenotili stališča glede politike odprtega dostopa, ki mora biti urejen na državni ravni in neodvisen od posameznega raziskovalca.

Rektorska konferenca je razpravljala o pomenu zakonskega definiranja pedagoškega dela v virtualnem okolju. O nujnosti ureditve tega področja bo Rektorska konferenca seznanila Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Seznanili so se tudi z ugotovitvami koordinacijske skupine RKRS za pripravo podlag za izvedbo preverjanja in ocenjevanja znanja na daljavo, ki je opozorila tudi na potrebo po spremembi zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov.

Rektorji so izpostavili, da Rektorska konferenca pričakuje, da bodo pri definiranju potreb za investicije v visoko šolstvu za vključitev na seznam pomembnih investicij, ki jih je potrdila vlada na podlagi tretjega protikoronskega paketa in naj bi pospešile izhod iz krize po epidemiji covida-19, univerze povabljene v oblikovanje seznama in vključene kot enakovredni partnerji, ki poznajo razmere v okviru visokega šolstva. Univerze pričakujejo, da bodo na seznam dodani vsi univerzitetni investicijski projekti, ki imajo izdelano ustrezno projektno dokumentacijo ali pa je ta v fazi izdelave.

 

Novice slika

 

Maribor, 23. april 2021 - Na seji Rektorske konference Republike Slovenije, ki je potekala dne 23. 4. 2021 so rektorji opravili razpravo o sproščanju ukrepov Vlade RS vezanih na epidemijo. Rektorji univerz, člani RKRS so soglašali, da se pedagoški proces na univerzah od 26. 4. 2021 dalje izvaja v skladu z razpoložljivimi hibridnimi modeli, oz. se v živo izvedejo vse tiste oblike pedagoškega procesa, ki jih omogočajo smernice NIJZ. Priporočilo je, da se pedagoški proces izvaja v manjših skupinah.

Read more...
 

Maribor, 29. janurar 2021 – Na seji Rektorske konference Republike Slovenije, ki je potekala dne 29.01.2021 so rektorji opravili razpravo z ministrico dr. Heleno Jaklisch in podprli  predlog Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za oblikovanje oziroma razmejitev statusov študentov za spodbujanje vpisa Slovencev brez stalnega bivališča v RS ter določanje kvot, ki je skladno z zmožnostmi univerz in s smernicami EU.

Read more...
 

Maribor, 8. janurar 2021 – Potekala je izredna seja Rektorske konference Republike Slovenije, na kateri so rektorji slovenskih univerz razpravljali o problematiki izvajanja pedagoškega procesa v času ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19.

Read more...