Iskalnik

SlovenščinaEnglish (United Kingdom)
Predsednik vlade z Rektorsko konferenco o razmerah na slovenskih univerzah

Ljubljana, 9. januarja 2015 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes na Rektoratu Univerze v Ljubljani sestal s člani Rektorske konference Republike Slovenije (RKRS). Srečanje je bilo namenjeno seznanitvi z aktualnimi razmerami na slovenskih univerzah ter pogovoru o sodelovanju med Vlado RS in univerzami. Pri tem so se predstavniki vlade in univerz dogovorili o vzpostavitvi rednega dialoga, v okviru katerega bo RKRS skupaj s pristojno ministrico v okviru perspektive razvoja univerz ter njihovega potenciala za razvoj slovenske družbe iskala odgovore na najbolj pereča vprašanja, s katerimi se soočajo slovenske univerze.  

Srečanja RKRS, ki povezuje vse štiri slovenske univerze in ji trenutno predseduje rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik, se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Setnikar Cankar ter državni sekretar pristojnega ministrstva dr. Peter Maček.

»Namen te vlade je spodbujati slovensko znanost in univerze, saj so neizogiben člen, ne le pri prepotrebnem gospodarske preboju države, temveč pri razvoju slovenske družbe kot take,« je poudaril premier dr. Cerar, ki se je zavzel za vzpostavitev rednega dialoga, usmerjenega v iskanje rešitev, ki bodo omogočile razmere, v katerih bodo univerze lahko tudi dejansko prispevale k skupnemu preboju slovenske družbe in države.

Predsednik RKRS prof. dr. Ivan Svetlik je izrazil zadovoljstvo ob današnjem srečanju, na katerega so univerze čakale več let. Pretekle vlade so se namreč po oceni članov RKRS v zadnjih šestih letih ukvarjale predvsem s stabilizacijo gospodarskih in družbenih razmer, razvojni potencial univerz pa je ves čas v veliki meri ostajal neizkoriščen. » Ustrezna komunikacija je zelo pomembna, zato sprejemamo predlog predsednika vlade o vzpostavitvi rednega dialoga v obliki delovne skupine, s pomočjo katere bomo lažje reševali vprašanja in iskali sinergije. Če bi nam že v tem letu uspelo obrniti trend padanja sredstev v proračunu, bi to pomenilo pomemben korak za prihodnost univerz,« je prepričan rektor Svetlik.

Člani RKRS so se skupaj s predsednikom vlade in pristojno ministrico ter državnim sekretarjem na današnjem uvodnem srečanju dotaknili tako problematike financiranja univerz in njihovih programov, predvidenih zakonodajnih sprememb, ki urejajo položaj univerz, kot tudi možnosti iskanja sinergij v organizaciji dela slovenskih univerz.

Avtor fotografij je Tamino Petelinšek, STA.

Predsednik-vlade-z-RKRS-o-razmerah-na-slovenskih-univerzah-2-small

 

 

 

 

 

 

Predsednik RKRS prof. dr. Ivan Svetlik in predsednik vlade RS dr. Miro Cerar (v sredini) s člani RKRS, ministrico za izobraževanje znanost in šport dr. Stanko Setnikar Cankar ter državnim sekretarjem pristojnega ministrstva dr. Petrom Mačkom.    Člani RKRS so bili skupaj s predsednikom vlade in pristojno ministrico ter državnim sekretarjem ob koncu srečanja zadovoljni z dogovorom o vzpostavitvi rednega dialoga pri reševanju odprtih vprašanj. 
 

Novice slika

 

Koper, 11. julij 2017 – Na 8. redni seji Rektorske konference Republike Slovenije, ki je potekala na sedežu predsedujoče Univerze na Primorskem, so člani obravnavali in sprejeli več sklepov, pri čemer izpostavljamo najpomembnejše.

Preberi več
 

Koper, 8. maj 2017 – Na današnji sedmi seji so člani Rektorske konference gostili ugledna ustavna pravnika, prof. dr. Boštjana M. Zupančiča in prof. dr. Cirila Ribičiča, ki sta prisotnim predstavila vprašanje avtonomije univerze in predloge za nadaljnje korake pri ureditvi slednjega. Ustava Republike Slovenije namreč v svojem 58. in 59. členu nedvoumno določa pojem avtonomije univerze, ki pa se ne sklada z izvajanjem veljavne zakonodaje.

Preberi več
 

Koper, 24. marca 2017 – Na pobudo Nj. Eksc. Ksenije Škrilec, veleposlanice Republike Slovenije v Budimpešti na Madžarskem, in v sodelovanju z Rektorsko konferenco Madžarske je Univerza na Primorskem, ki predseduje Rektorski konferenci Republike Slovenije, včeraj in danes gostila rektorje in druge predstavnike 15 madžarskih ter 4 slovenskih univerz. Gre za prvo tovrstno skupno srečanje rektorskih konferenc obeh držav, na katerem so udeleženci primerjali visokošolska sistema. Srečanja sta se udeležila tudi najvišja predstavnika s področja visokošolskega izobraževanja, ministrica dr. Maja Makovec Brenčič in madžarski minister dr. Laszlo Palkovics.

Preberi več