Iskalnik

SlovenščinaEnglish (United Kingdom)
Predsednik vlade z Rektorsko konferenco o razmerah na slovenskih univerzah

Ljubljana, 9. januarja 2015 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes na Rektoratu Univerze v Ljubljani sestal s člani Rektorske konference Republike Slovenije (RKRS). Srečanje je bilo namenjeno seznanitvi z aktualnimi razmerami na slovenskih univerzah ter pogovoru o sodelovanju med Vlado RS in univerzami. Pri tem so se predstavniki vlade in univerz dogovorili o vzpostavitvi rednega dialoga, v okviru katerega bo RKRS skupaj s pristojno ministrico v okviru perspektive razvoja univerz ter njihovega potenciala za razvoj slovenske družbe iskala odgovore na najbolj pereča vprašanja, s katerimi se soočajo slovenske univerze.  

Srečanja RKRS, ki povezuje vse štiri slovenske univerze in ji trenutno predseduje rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik, se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Setnikar Cankar ter državni sekretar pristojnega ministrstva dr. Peter Maček.

»Namen te vlade je spodbujati slovensko znanost in univerze, saj so neizogiben člen, ne le pri prepotrebnem gospodarske preboju države, temveč pri razvoju slovenske družbe kot take,« je poudaril premier dr. Cerar, ki se je zavzel za vzpostavitev rednega dialoga, usmerjenega v iskanje rešitev, ki bodo omogočile razmere, v katerih bodo univerze lahko tudi dejansko prispevale k skupnemu preboju slovenske družbe in države.

Predsednik RKRS prof. dr. Ivan Svetlik je izrazil zadovoljstvo ob današnjem srečanju, na katerega so univerze čakale več let. Pretekle vlade so se namreč po oceni članov RKRS v zadnjih šestih letih ukvarjale predvsem s stabilizacijo gospodarskih in družbenih razmer, razvojni potencial univerz pa je ves čas v veliki meri ostajal neizkoriščen. » Ustrezna komunikacija je zelo pomembna, zato sprejemamo predlog predsednika vlade o vzpostavitvi rednega dialoga v obliki delovne skupine, s pomočjo katere bomo lažje reševali vprašanja in iskali sinergije. Če bi nam že v tem letu uspelo obrniti trend padanja sredstev v proračunu, bi to pomenilo pomemben korak za prihodnost univerz,« je prepričan rektor Svetlik.

Člani RKRS so se skupaj s predsednikom vlade in pristojno ministrico ter državnim sekretarjem na današnjem uvodnem srečanju dotaknili tako problematike financiranja univerz in njihovih programov, predvidenih zakonodajnih sprememb, ki urejajo položaj univerz, kot tudi možnosti iskanja sinergij v organizaciji dela slovenskih univerz.

Avtor fotografij je Tamino Petelinšek, STA.

Predsednik-vlade-z-RKRS-o-razmerah-na-slovenskih-univerzah-2-small

 

 

 

 

 

 

Predsednik RKRS prof. dr. Ivan Svetlik in predsednik vlade RS dr. Miro Cerar (v sredini) s člani RKRS, ministrico za izobraževanje znanost in šport dr. Stanko Setnikar Cankar ter državnim sekretarjem pristojnega ministrstva dr. Petrom Mačkom.    Člani RKRS so bili skupaj s predsednikom vlade in pristojno ministrico ter državnim sekretarjem ob koncu srečanja zadovoljni z dogovorom o vzpostavitvi rednega dialoga pri reševanju odprtih vprašanj. 
 

Novice slika

 

Maribor, 23. april 2021 - Na seji Rektorske konference Republike Slovenije, ki je potekala dne 23. 4. 2021 so rektorji opravili razpravo o sproščanju ukrepov Vlade RS vezanih na epidemijo. Rektorji univerz, člani RKRS so soglašali, da se pedagoški proces na univerzah od 26. 4. 2021 dalje izvaja v skladu z razpoložljivimi hibridnimi modeli, oz. se v živo izvedejo vse tiste oblike pedagoškega procesa, ki jih omogočajo smernice NIJZ. Priporočilo je, da se pedagoški proces izvaja v manjših skupinah.

Preberi več
 

Maribor, 29. janurar 2021 – Na seji Rektorske konference Republike Slovenije, ki je potekala dne 29.01.2021 so rektorji opravili razpravo z ministrico dr. Heleno Jaklisch in podprli  predlog Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za oblikovanje oziroma razmejitev statusov študentov za spodbujanje vpisa Slovencev brez stalnega bivališča v RS ter določanje kvot, ki je skladno z zmožnostmi univerz in s smernicami EU.

Preberi več
 

Maribor, 8. janurar 2021 – Potekala je izredna seja Rektorske konference Republike Slovenije, na kateri so rektorji slovenskih univerz razpravljali o problematiki izvajanja pedagoškega procesa v času ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19.

Preberi več