Iskalnik

SlovenščinaEnglish (United Kingdom)
Rektorska konferenca RS o predlogu Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti in predlogu novele Zakona o visokem šolstvu

Vipava, 19. janura 2018 - Na današnji 1. redni seji Rektorske konference RS pod predsedovanjem Univerze v Novi Gorici v mandatu 2018-2019 so rektorji razpravljali o predlogu Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti in predlogu novele Zakona o visokem šolstvu.

Predsednik RK RS in rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerza v Ljubljani / University of Ljubljana prof. dr. Igor Papič, rektor Univerza na Primorskem / University of Primorska prof. dr. Dragan Marušič in prorektor za finančne zadeve Univerza v Mariboru prof. dr. Žan Jan Oplotnik, so se v razpravi o predlogu Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti dotaknili zlasti vprašanja predlagane ureditve sistema financiranja, ki ga za univerze prinaša nov zakon.

Zakon o raziskovalni dejavnosti prvič v zgodovini daje univerzam možnost, da za raziskave porabijo tako imenovana ustanoviteljska sredstva. Kot je dejal predsednik RK RS prof. dr. Danilo Zavrtanik so pri zakonu o raziskovalni dejavnosti potrebni le še drobni popravki in uskladitve. “Ne vidim nikakršnih težav, da ne bi bil predlog zakona zato pravočasno pripravljen in poslan v nadaljnjo proceduro” je še zaključil prof. dr. Zavrtanik.

Rektorska konferenca RS se je seznanila tudi s predlogom novele Zakona o visokem šolstvu in pri tem ugotavlja, da je potrebno besedilo novele dopolniti predvem v točkah, ki se dotikajo avtonomije univerz in podeljevanja koncesij. Predsednik je v izjavi za RTV Slovenija enotno povzel stališče štirih univerz: “Ponovno predlagamo, da politika razmisli o tem, da bi bila v prihodnosti pripravljena sprejeti tudi zakon o univerzah, saj se nam to zdi ključno za njihovo avtonomijo. V trenutni zakonodaji so univerze javni zavodi, zato je marsikje organizacijska in tudi strokovna avtonomija omejena ali celo kršena”.

Izjavo predsednika Rektorske konference RS, prof. dr. Danila Zavrtanika, si lahko ogledate v prispeku, ki je dostopen preko spodnje povezave, od 7’46’’ dalje:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174514918

 

Novice slika

 

Maribor, 31. januar 2020 - Rektorska konferenca Republike Slovenije je na današnji seji opravila obravnavo glede vzpostavitve delovanja informacijskega sistema eNAKVIS, kjer pričakujemo v roku šestih mesecev kakovostno implementacijo sistema in nemoteno delovanje v skladu s pozitivno uporabniško izkušnjo.

Preberi več
 

Vipava, 19. janura 2018 - Na današnji 1. redni seji Rektorske konference RS pod predsedovanjem Univerze v Novi Gorici v mandatu 2018-2019 so rektorji razpravljali o predlogu Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti in predlogu novele Zakona o visokem šolstvu.

Preberi več
 

V četrtek, 22. decembra 2017, je v Kopru na sedežu Univerze na Primorskem potekala 10. redna seja Rektorske konference Republike Slovenije (RK RS), zadnja v nizu sej iz predsedovanja UP. V dveletnem mandatu 2016 – 2017 velja izpostaviti aktivno sodelovanje in participacijo predstavnikov RK RS prek raznih delovnih teles in medresorskih skupin v skupnih prizadevanjih z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport pri pripravi sprememb zakonodaje na področju visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti.

Preberi več