Iskalnik

SlovenščinaEnglish (United Kingdom)
Rektorska konferenca RS o predlogu Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti in predlogu novele Zakona o visokem šolstvu

Vipava, 19. janura 2018 - Na današnji 1. redni seji Rektorske konference RS pod predsedovanjem Univerze v Novi Gorici v mandatu 2018-2019 so rektorji razpravljali o predlogu Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti in predlogu novele Zakona o visokem šolstvu.

Predsednik RK RS in rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerza v Ljubljani / University of Ljubljana prof. dr. Igor Papič, rektor Univerza na Primorskem / University of Primorska prof. dr. Dragan Marušič in prorektor za finančne zadeve Univerza v Mariboru prof. dr. Žan Jan Oplotnik, so se v razpravi o predlogu Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti dotaknili zlasti vprašanja predlagane ureditve sistema financiranja, ki ga za univerze prinaša nov zakon.

Zakon o raziskovalni dejavnosti prvič v zgodovini daje univerzam možnost, da za raziskave porabijo tako imenovana ustanoviteljska sredstva. Kot je dejal predsednik RK RS prof. dr. Danilo Zavrtanik so pri zakonu o raziskovalni dejavnosti potrebni le še drobni popravki in uskladitve. “Ne vidim nikakršnih težav, da ne bi bil predlog zakona zato pravočasno pripravljen in poslan v nadaljnjo proceduro” je še zaključil prof. dr. Zavrtanik.

Rektorska konferenca RS se je seznanila tudi s predlogom novele Zakona o visokem šolstvu in pri tem ugotavlja, da je potrebno besedilo novele dopolniti predvem v točkah, ki se dotikajo avtonomije univerz in podeljevanja koncesij. Predsednik je v izjavi za RTV Slovenija enotno povzel stališče štirih univerz: “Ponovno predlagamo, da politika razmisli o tem, da bi bila v prihodnosti pripravljena sprejeti tudi zakon o univerzah, saj se nam to zdi ključno za njihovo avtonomijo. V trenutni zakonodaji so univerze javni zavodi, zato je marsikje organizacijska in tudi strokovna avtonomija omejena ali celo kršena”.

Izjavo predsednika Rektorske konference RS, prof. dr. Danila Zavrtanika, si lahko ogledate v prispeku, ki je dostopen preko spodnje povezave, od 7’46’’ dalje:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174514918

 

Novice slika

 

Vipava, 19. janura 2018 - Na današnji 1. redni seji Rektorske konference RS pod predsedovanjem Univerze v Novi Gorici v mandatu 2018-2019 so rektorji razpravljali o predlogu Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti in predlogu novele Zakona o visokem šolstvu.

Preberi več
 

V četrtek, 22. decembra 2017, je v Kopru na sedežu Univerze na Primorskem potekala 10. redna seja Rektorske konference Republike Slovenije (RK RS), zadnja v nizu sej iz predsedovanja UP. V dveletnem mandatu 2016 – 2017 velja izpostaviti aktivno sodelovanje in participacijo predstavnikov RK RS prek raznih delovnih teles in medresorskih skupin v skupnih prizadevanjih z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport pri pripravi sprememb zakonodaje na področju visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti.

Preberi več
 

Koper, 3. november 2017 – Na današnji 9. redni seji Rektorske konference Republike Slovenije so člani sprejeli pomembne sklepe, ki se navezujejo na zagotovitev avtonomije in financiranja slovenskih univerz. Tako so se, med drugim, soglasno strinjali, da je potrebno osnutek Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki je bil v začetku tega tedna objavljen in podan v javno obravnavo, dopolniti in v nekaterih členih spremeniti, saj, po besedah članov delovne skupine, ne vsebuje usklajenih stališč RK RS in Sveta za znanost in tehnologijo.  Predlog omenjenega zakona sta na seji predstavila predstavnika Ministrstva ta izobraževanje, znanost in šport, vodja Sektorja za znanost, dr. Meta Dobnikar in generalni direktor Direktorata za visoko šolstvo, dr. Stojan Sorčan. 

Preberi več